Mest populära motorsporten i världen

By: rnn.yqe. | Date: 26.05.2015 | Categories: Övrigt

1097932-massa-exits-pit-lane-at-the-malaysian-formula-1

Motorsport kommer i många olika former och storleken och populariteten varierar stort. Men det finns ändå en motorsport som kan sägas stå över alla andra när det gäller popularitet, en sport vars publik endast är mindre än fotboll. Vi talar naturligtvis om Formel 1.

Så fort man nämner namnet får nog alla en bild i huvudet av en formel 1 bil, även om man aldrig har egentligen sett ett lopp är dessa bilar så ikoniska i västerländsk kultur att praktiskt taget alla vet hur de ser ut.

Som bekant tävlar man i väldigt höga hastigheter i formel 1, vilket gör säkerhet till en väldigt stor fråga inom sporten. FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) godkänner själva alla banor som används för tävling, vilka kommer i två olika typer, speciellt konstruerade tävlingsbanor och banor på avstänga gator, kallade stadsbanor eller citybanor.

På grund av denna säkerhet är formel 1 även känt som den dyraste sporten i världen. Allt från kraschtester, flygfrakter och utveckling- och tillverkning gör att denna sport är oerhört dyrt att tävla i. I försök att minska denna kostnad har det gjort ett antal regler i sporten på senare tid, bara förra året infördes en regel att en förare endast får använda upp till fem motorer under en säsong. Tidigare var det vanligt att de använde en motor för varje kval och en för varje lopp.

Lite ovanligt inom motorsport är att alla tävlingar inom formel 1 ingår numera i världsmästerskapet FIA Formula One World Championship. Alla deltävlingar kallas för Grand Prix, ofta förkortat GP.

Formel 1 är även den mest populära sporten när man ser på bettingsajter, där de under en säsong kommer att erbjuda otaliga chanser att spela på olika odds.