Vanliga problem med bilen

By: rnn.yqe. | Date: 9.06.2017 | Categories: Bilar, Tips

Nästan alla bilar har vid något tillfälle krånglat på ett sätt eller annat. Med så många rörliga delar är det ju knappas förvånande att problemen kan vara väldigt varierande, men det finns fortfarande problem som är vanligare än andra. Här tar vi och tittar på ett antal vanliga problem med bilar, oavsett märke eller modell.

Däcken

De vanligaste problemen med däcken är att de har slitits på för mycket och mönsterdjupen är så pass litet att det påverkar väghållningen. I värsta fall kan sådana däck även leda till vattenplaning, vilket försätter inte bara en själv utan även andra i trafiken för stor fara. Så se alltid till att kontrollera mönsterdjupet vid varje däckbyte.

Fjädrarna

Och med fjädrarna medar vi specifikt de som sitter mellan hjulen och stommen. Blir de skadade av rost eller till och med går av skulle bilen få körförbud omedelbart om det blev känt. Det estimeras att detta händer för över tusen bilar varje år. Ett tips är att spola av fjädrarnas fästen varje gång bilen tvättas. Det kan också vara en bra idé att använda rostskyddsmedel på dessa.

Klimatanläggningen

Känner man att luften inte kommer ut med samma styrka som den en gång gjorde eller att det har börja lukta lite underligt, eller till och med dåligt, när klimatanläggningen är igång kan man behöva ta in den för att byta kupéfiltret.

Bromsarna

Bromsarna är väldigt viktigt att hålla i gott skick och fel på dessa är så pass vanligt att det är anledningen till varför så många som var femte bil blir underkänd på besiktningen. Det vanligaste felet är fel på bromsröret, vars uppgift det är att transportera olja till bromsarna.

Batteriet

Om bilen någonsin vägrar att starta är det troligt att problemet sitter i batteriet. Om det är för dålig spänning i batteriet kommer bilen inte att starta, eller kommer åtminstone inte att kunna hålla igång under någon längre tid. Man måste då kontrollera både batteriets styrka och syranivå.