Bli bilägare för första gången

By: rnn.yqe. | Date: 20.11.2017 | Categories: Bilar, Tips

Att skaffa sin första bil är ett avgörande tillfälle för många unga män och kvinnor. Detta är en stund då man verkligen får en känsla av frihet och att vara oberoende. Men viktigt att veta är att detta även innebär ett stort ansvar och inget man ska ta för givet.

Vägen till att bli bilägare börjar ju alltid med att lära sig allt det teoretiska och praktiska man behöver kunna för att vara en säker bilist. Inbakat i detta finns ett antal avgifter som i slutändan leder till att man får sitt körkort i handen. De slutgiltiga avgifterna för detta kommer dock att förändras vid årsskiftet då flera tas bort så det bara finns en kvar, som då blir lite högre.

Den första bilen för många kommer nog att vara begagnad. Det är i regel betydligt billigare men betyder även att man har ett större ansvar att se till att allt går rätt till. Detta innebär bland annat att man säkerställer att säljaren är ägaren av bilen. Sedan lagen om god tro ändrades 2003 kan man som köpare inte längre hävda att man köpt något i god tro. Och detta är bara en sak man ska kolla upp innan man köper en begagnad bil. Listan kan göras lång av viktiga punkter som bör gås igenom.

Man kommer också behöva tänka på att skaffa försäkring till bilen och ta reda på när bilen ska besiktas härnäst. Det är också bra att försöka lära sig om bilen man planerar att köpa och kanske läsa lite om andra som äger samma modell och hur de uppfattar bilen, vilka eventuella problem de upplevt och försöka dra slutsatser om hur väl den skulle passa en själv.

Ju billigare man kan få tag på sin första bil desto mer kan man ju se det som ett experiment värt att göra. Den första bilen kommer inte vara den perfekta bilen för dig, om det nu ens finns något som kan kallas det. Att spendera allt för lång tid på att hitta en bil kan därför vara lite bortslösad tid i längden.