Bilen och motorolja

By: rnn.yqe. | Date: 4.09.2015 | Categories: Bilar, Tips

shutterstock_143916889

Det är inte alla som är så rigorös när det gäller oljan, men det kan absolut ställa till med ett och annat besvär om man beter sig på det viset.

Alla som läser detta bör fråga sig själv: när bytte jag senast oljan i bilen? Detta är en viktig fråga att ställa sig, motoroljan är ytterst viktig för bilen, på samma sätt som vårt blod är viktig för vår kropp. Har man inte den rätta oljan eller använder samma olja för länge ökar slitaget på bilden och risken för motorskador blir högre och högre.

Biltillverkaren har i manualen information om vilken oljetyp och viskositet som ska användas, titta alltid i denna först. Det finns även ett rekommenderat intervall man bör följa när det gäller oljebyte. Butiker som Mekster säljer praktiskt taget alla oljor man kan tänkas behöva för en modern bil.

Kvalitén är inget man bör snåla med, en bra olja kommer att kosta en slant, men det är den i slutändan också värd om den hjälper till att hålla bilen rullande år ut och år in. En bra motorolja kommer att behöva några slags tillsatsmedel, den innehåller redan allt som behövs för att hålla bilen i god form.

Försök att göra det till en vara att kolla oljenivån, har man kolla på denna så vet man betydligt mer om hur bilen mår och när det är dags att fylla på.

När bilen startat tar det flera minuter innan oljan når alla punkter i systemet och smörjt dem tillräckligt, det är därför bäst att vänta en stund innan man belastar motorn för hårt.

Samtidigt som man byter oljan ska man dessutom alltid byta oljefiltret, en gammalt filter släpper igenom smuts som då få cirkulera i motorn. Autobutler.se har en bra genomgång på hur man byter filtret.